IRONCAMP#5 beszámoló

Ez volt a harmadik edzőtáborom az Ironman 70.3 Budapest Triathlon Club-al, nagyjából tudtam mire számítsak. Ami nekem “új” volt, az az edzések végrehajtása: pulzus-diéta, azaz végig pulzus kontroll a futások alkalmával.

Az első edzőtáborból masszív izomlázzal mentem haza, a második edzőtábort sikerült egy erős futással kezdeni és rögtön egy jó kis vádligörccsel (ami hónapokig eltartott). No most sikerült úgy végigcsinálni, hogy bár fáradt voltam hétfőn, de nem fájt semmim, és csupa jóleső érzés volt bennem. Köszönhető a jól felépített edzéseknek (köszi Péter, Szandi és Sanyi), és a tudatos végrehajtásnak. Bárcsak évekkel ezelőtt meséltek volna többet a pulzus kontrollról…

Az edzőtábor számokban röviden

5 700 m úszás, 31 210 m futás, összesen 6:33:19 óra aktív mozgás – 48 órán belül.

PÉNTEK

Futás

Egy rövid intervall futással kezdtük a hétvégét. Bemelegítés, nyújtás, majd 3x 3 perc intervall 2 perces sétákkal. Ez volt az első edzésem, ahol figyeltem a pulzus zónákat. Azt hittem nehéz lesz tartani és figyelni az értékekre, de viszonylag könnyen belejöttem.

Úszás

Főleg 100-akat úsztunk Péterrel. Technika, stílus javítás. A futás után ez mindig kellemes 🙂

Beszélgetés a.k.a IRONMAN Academy

Este Sanyi, Ádám és Péter beszéltek az alapozás fontosságáról. Főként az úszásról a téli időszakban, hiszen ilyenkor erre lehet a legjobban fókuszálni. Ahogy az ismert mondás tartja: “Úszással versenyt nyerni nem lehet, de elveszteni igen.”. Péter hangsúlyozta, hogy a cél az energiatakarékos gyors-úszás megtanulása, hogy elegendő erő maradjon a bringára és a futásra a versenyeken.

SZOMBAT

Úszás

Reggeli éhgyomros edzés, most Szandival. Hosszabbakat úsztunk, gyors és mell váltva 3-1 arányban.

Futás

Hegyi futás volt a soron következő edzés. Ismertem az utat már az előző táborból, így a cél az volt, hogy az első és második zónában fussak csak: síkon és le 1, felfelé 2. Egészen jól sikerült. A kilátó most kimaradt, majd legközelebb.

TriCore

A szombati harmadik edzés a törzsizomzatot vette célba. A Szandi által összeállított gyakorlatok kellőképpen megdolgoztatták a has és hátizmokat, pedig alacsony intenzitású volt az egy óra. Megvan a terület, amit nagyon erősíteni kell.

SMR

Az Oriolus-Med jóvoltából kaptunk egy SMR hengert, és meg is tanítottak minket használni az eszközt. Masszőr nélkül is le lehet nyújtani a testet, és ki lehet masszírozni a fáradt végtagokat. Király 🙂

Beszélgetés a.k.a IRONMAN Academy

A szombat este az úszás helyes technikájáról és a megfelelő nyújtásokról szólt. Videókkal és szemléltető ábrákkal mesélt Péter a tapasztalatairól.

VASÁRNAP

Úszás

Főként 200-as gyorsokat úsztunk, és életemben először próbálhattam ki a Teknőc-öt (infó). Furcsa érzés volt, de hamar rávilágított a helytelen kéztartásra… Azt hiszem beszerzek egy ilyen kis eszközt.

Futás

Az edzőtábort a hosszú lassú futás zárta (LSD – Long Slow Distance). Próbáltam végig az első zónában maradni, hogy elkerüljem a felesleges izomlázat. Ez sikerült is.

 

Összességében nagyon örültem ennek a tábornak, mert az elvégzett munka és a helyes végrehajtás eredményeként felfrissülve vághattam neki a következő napoknak. Új ismeretségekre is szert tettem, jókat beszélgettem, és nem utolsó sorban sokat tettem az egészségemért.

Egy újabb sikeres lépés a cél felé.

IRONCAMP#5